Τα Τσιπουράδικα του Βόλου: Όλα όσα Πρέπει να ξέρεις!
Περιεχόμενα:
- Τα Τσιπουράδικα του Βόλου: Όλα όσα Πρέπει να ξέρεις
- Τσιπουράδικα Βόλος Τσίπουρο Μεζές
- Μεζέδες που σερβίρονται στην Ελλάδα
Τσιπουράδικα Βόλος Τσίπουρο & Μεζές
Οι μεζέδες είναι τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδέψουν τη κατανάλωση ποτού / αλκοόλ. Η λέξη προέρχεται από τα περσικά μαζέ (مزه), που σημαίνει “γεύση”.
Οι μεζέδες είναι συνηθισμένοι, εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν.
Στην Ελλάδα συνοδεύουν συνήθως το ούζο & το τσίπουρο (με γλυκάνισο η χωρίς). Χαρακτηριστικοί μεζέδες της ελληνικής κουζίνας είναι τα αλίπαστα, οι ελιές, διάφορες σαλάτες όπως το τζατζίκι, η τυροσαλάτα και η ταραμοσαλάτα, το χταπόδι, το σαγανάκι, ο παστουρμάς, τα φασόλια, οι σαρδέλλες κ.ά. Είναι συνήθως αλμυροί, για να ενθαρρύνεται η κατανάλωση περισσότερου ποτού.
Οι μεζέδες αναφέρονται και με ονόματα όπως μεζεδάκια, μεζεκλίκια, και κάποιες φορές μπινελίκια.
Μεζέδες σερβίρονται σε πολλά ελληνικά και μεσογειακά εστιατόρια, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν και σε εστιατόρια που ονομάζονται γενικά μεζεδοπωλεία, αλλά και εξειδικευμένα μαγαζιά όπως ουζερί (για ούζο) και τσιπουράδικα (για τσίπουρο).
Το σερβίρισμα του μεζέ γίνεται συνήθως σε μικρό πιάτο, γιατί δεν είναι για “χόρταση”, αλλά για συνοδεία του ποτού, ώστε να μην το πιεί κανείς “ξεροσφύρι”. Η οδοντογλυφίδα είναι μια συνήθης επιλογή για να διευκολύνει το πιάσιμο του μεζέ, αν και τα μικρά πηρούνια είναι επίσης αποδεκτά. Το συνοδευτικό ψωμί είναι απαραίτητο.
Σε περίπτωση που πολλοί μεζέδες σερβίρονται σε ένα πιάτο, το πιάτο αυτό ονομάζεται «ποικιλία».
Μεζέδες που σερβίρονται στην Ελλάδα
- Γάυρος
- Σαρδέλα
- Τσιπούρα
- Μπακαλιάρος
- Κουτσουμούρες
- Λιθρίνια
- Σαβρίδια
- Κολιός
- Σαλάχι
- Καπνιστά Ψάρια
- Ρέγγα
- Σκουμπρί
- Λακέρδα
- Τσίρος
- Χταπόδι
- Καλαμαράκια
- Γαρίδες
- Καβούρι Ψητό
- Μύδια Αχνιστά
- Καραβίδες Ψητές
- Γυαλιστερές
- Καβουρόψυχα
- Γαριδομακαρονάδα
- Καραβιδομακαρονάδα
- Καλαμάρι Ψητό
- Καβουροδαγκάνες
- Ντοματοσαλάτα
- Χωριάτικη
- Χόρτα
- Πατζάρια
- Μαρούλι
- Λάχανο Καρότο
- Τζατζίκη
- Ρόσικη
- Κοπανιστή
- Σκορδαλιά
- Τυροκαυτερή
- Μελιτζανοσαλάτα
- Ταραμοσαλάτα
- Ελιές
- Πατατοσαλάτα
- Αγγούρι
- Φέτα
- Τονοσαλάτα
- Κολοκύθι Βραστό
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδη
- Σαλάτα Κυπουρού
- Χταπόδι Ξυδάτο
- Μυδοπύλαφο
- Σουπιές Με Χόρτα
- Γαρίδες Σαγανάκι
- Μύδια Σαγανάκι
- Σαγανάκι Τυρί
- Σπετζοφάι
- Σαγανάκι Τυρί Γεμιστό
- Ελιές
- Φασόλια
- Τουρσιά
- Ντομάτα
- Αγγούρι
Τα Τσιπουράδικα έχουν μια ιστορία που ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από παλιά, όταν όλα ήταν πιο αγνά και αυθεντικά όταν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν τα μέλη μιας μεγάλης παρέας, τα τσιπουράδικα ήταν το σημείο συνάντησης για να περάσουν τις όμορφες αλλά και για πολλές φορές γεμάτη καημούς ζωή τους, εκεί μοιραζόντουσαν τις αξέχαστες στιγμές τους και πίνανε ολοι μαζί παρέα τσίπουρο και κάνανε κέφι μέχρι το πρωί. Σιγά Σιγά Αυτή η ιστορία έγινε θεσμός και τα τσιπουράδικα έγιναν γνωστά παγκοσμίος.
Επισκεπτόμενοι το Βόλο Πρόκειται για έναν από τους παραδοσιακότερους προορισμούς, όχι τόσο για το κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ανάτασης που μπορεί να προσφέρει, όσο για τα, πάνω από 350 τσιπουράδικα στην παραλία, τα οποία έχουν την τιμητική τους. Λίγο η σαρακοστιανή νηστεία που επιτάσσει θαλασσινά, λίγο η έφεση των ντόπιων στο τσίπουρο και το ούζο, λίγο η φήμη των εκλεκτών μεζέδων στα τσιπουράδικα που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα του Παγασητικού Κόλπου, όλα τα μαγαζιά της παραλίας του Βόλου γεμίζουν κόσμο. Χτισμένη στο κέντρο της Ελλάδας, μέσα στον Παγασητικό Κόλπο, η πόλη του Βόλου είναι η μοναδική διέξοδος της Θεσσαλίας προς τη θάλασσα. Πέρα από τη σύγχρονη άποψη και τους μοντέρνους ρυθμούς, η πόλη διατηρεί και παραδοσιακά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι τα τσιπουράδικα που βρίσκονται πάνω στην παραλία του Βόλου.
Τα Τσιπουράδικα του Βόλου: Όλα όσα Πρέπει να ξέρεις!